Utilizarea corecta a unui fierastrau circular
Pregatirea si taierea lemnului pentru diverse intrebuintari se face cu un fierastrau circular care este extrem de util oricarui mester. Fierastraul circular este dotat cu lame ascutite si rotunde care patrund repede lemnul, acesta poate taia lemne de diferite diametre intr-un timp foarte scurt.
In functie de tipul de lemn si de caracteristici, se va alege un fierastrau circulat potrivit, respectandu-se in acelasi timp toate conditiile potrivite de lucru, pentru a nu fi afectata siguranta mesterului si nici integritatea uneltei.
Cum sa folosesti un fierastrau circular intr-un mod sigur
Siguranta la locul de munca este extrem de importanta, accidentele neplacute putand fi evitate doar daca acorzi o foarte mare atentie regulilor de utilizare corecta a unui astfel de instrument.
Dotat cu lame puternice, un fierastrau circular poate provoca accidentari fatale daca nu este folosit cu atentie. Iata cateva sfaturi de utilizare pe care orice mester ar trebui sa le cunoasca despre un fierastrau circular:
- Inainte sa incepi lucrul, asigura-te ca spatiul in care iti desfasori munca este unul foarte bine iluminat, care sa permita indemanarea cu atentie a uneltei. De asemenea, nu trebuie sa ai in jur obiecte care sa impiedice manuirea eficienta a acelui fierastrau circular.
- Deoarece un fierastrau electric poate produce scantei la contactul cu suprafata, trebuie sa ai grija ca in jur sa nu ai substante inflamabile. Asigurarea locului de munca este importanta pentru binele tau.
- Manuieste masina cu atentie pentru ca in cazul distragerii atentiei sa nu scapi din mana acel fierastrau circular si sa nu te accidentezi grav.
- Nu modifica in nici un caz stecherul sau priza de alimentare a acelui fierastrau circular, altminteri pot aparea electrocutari.
- Nu lasa acel fierastrau circular in ploaie sau intr-un loc cu umezeala, aparand astfel riscul de deteriorare sau electrocutare.
- Poarta intotdeauna un echipament adecvat, care sa te protejeze. Masca de protectie impotriva prafului, incaltamintea antiderapanta, casca de protectie, reduc riscul ranilor si a acidentelor si pot preveni evenimente foarte neplacute.
- Asigura-te ca acel fierastrau circular este oprit inainte de a il scoate sau pune in priza. Tine mainile mereu departe de lamele aparatului si nu atinge piesele dedesubt in timpul utilizarii.
- Foloseste intotdeauna panze de marimi si forme potrivite aparatului si lemnului ce se doreste a fi taiat, pentru a se evita pierderea controlului asupra acelui fierastrau circular si deteriorarea acestuia.
- Panza trebuie sa nu fie tocita sau deteriorata ci intotdeauna bine ascutita si puternica.
Tipuri de materiale pe care nu trebuie folosit un fierastrau circular
Daca lemnul este cea mai indicata suprafata pe care se foloseste un fierastrau circular, exista si diverse tipuri de materiale care nu sunt adecvate si nu se preteaza unui astfel de uz.
Niciodata nu se va folosi un fierastrau circular pe o suprafata umeda deoarece exista riscul de alunecare sau electrocutare. Suprafatele trebuie sa fie uscate si stabile.
Materialele care contin azbest sunt daunatoare sanatatii, de aceea praful eliminat la taierea acestora nu este indicat a fi inhalat. Din cauza resturilor eliminate la taire si a prafului declansat, nu trebuie folosit un fierastrau circular pe anumite suprafete de minerale, lemn sau metale daunatoare sanatatii. Reactii alergice sau afectiuni respiratorii pot fi cauzate in cazul inhalarii.
Luand in considerare aceste sfaturi si cu un fierastrau circular eficient, poti duce la bun sfarsit activitatea de taiere si prelucrare a lemnului. Citeste intotdeauna sfaturile si instructiunile producatorului si asigura-te ca iti desfasori activitatea cat mai corect.