Utilaj de epocă

   Inspiraţi de exemplul colegilor din alte câteva oraşe ale ţării, pompierii lugojeni au restaurat un utilaj vechi de 55 de ani, pe care l-au expus în faţa sediului lor de pe strada Făgetului.

utilaj istoric

   „Am dorit să avem în faţa intrării un exponat de muzeu, care să amintească tradiţia pompierilor bănăţeni. Este vorba despre o pompă de stingere a incendiilor, acţionată de două pistoane şi care dezvolta o presiune de doi-trei bari. A fost fabricată la Intreprinderea Metalurgică din Aiud, în anul 1957. Utilajul avea tracţiune animală şi putea fi acţionat manual de una sau două persoane. Cu astfel de atelaje erau dotate mai ales serviciile voluntare de pompieri, săteşti sau comunale”, ne-a declarat mr. Cristinel Coneru, locţiitor al comandantului Detaşamentului de Pompieri Lugoj.

utilaj istoric

    Utilajul a fost adus, pe bucăţi, din satul cărăşean Zorile, aparţinător de comuna Copăcele, de către masitrul militar Silviu Şepelia. A fost asamblat de către pompierii lugojeni, care au făcut rost şi de roţile care lipseau.

utilaj istoric

   Au reparat bazinul de 100 de litri, după care au vopsit în roşu utilajul, ca să arate ca atunci când era nou-nouţ.

   „Ceea ce am expus la intrarea în sediu este doar un exponat de muzeu. În realitate, acesta acţiona de cele mai multe ori împreună cu un alt utilaj, cu rol de rezervor, de care era legat prin tuburi de absorbţie”, precizează maiorul Coneru. Interesant este că utilajul cu aer de epocă a participat efectiv în mediul rural la stingerea incendiilor, până în anul 1992. (Cristian Ghinea)