Prima combina agricola

   utilajIn 1936, in atelierul celor doi frati Claas se termina productia primei combine de pe piata din Europa. Era un model complicat si modern pentru acele vremuri. Remorcata de un tractor, avea nevoie de doi oameni pentru a functiona. 

   Franz si Bernhard Claas au lucrat la ea timp de de 6 ani, din 1930. Ei mai doreau un utilaj de recoltat, adaptata conditiilor de cultura din Europa. 

   Prima combina autopropulsata Claas avea sa apara 10 ani mai tarziu, in 1946. De acum, productia de utilaje ia avant. Intr-o Europa care vroia sa produca tot mai mult, si isi propusese ca tinta “muntele de unt”, supravietuiau doar utilajele in permanenta imbunatatite. 

   “Claas s-a detasat prin dezvoltarea consecventa a utilajelor sale. Ne-am imbunatatit permanent tehnologiile de fabricatie si am tinut pasul cu cererea pietei in toti acesti 75 de ani de istorie”, ne-a declarat Radu Luigi, reprezentantul Claas pentru Romania si Bulgaria. 
Fabricarea de combine, ca de aproape orice alte utilaje agricole, nu s-ar putea perfectiona fara un dialog permanent cu clientii. Acestia au fost si vor ramane importanti pentru Claas. 

   O vizita la fabrica pentru clientii Claas 

   Fermierii care in perioada 15 februarie - 31 martie incheie contracte de achizitie pentru orice model de combina Claas vor avea posibilitatea sa viziteze fabrica din Germania a constructorului, considerata cea mai moderna fabrica de combine din Europa. Filialele si dealerii importatorului Agrocomert Holding SA va stau la dispozitie pentru orice informatie. 
Cu aceasta ocazie, Claas demareaza si o actiune de culegere a experientelor pe care le-au retinut clientii. Povestile cele mai interesante, care trebuie sa contina musai o legatura cu o combina Claas, vor fi premiate. 
“Experientele fermierilor, imbinate cu experientele noastre, au facut din combinele Claas ceea ce sunt ele astazi: cea mai buna alegere in fiecare clasa de performanta”, spune Radu Luigi. 

   O revista pentru promovarea Claas 

   Pentru a celebra 75 de ani de istorie a combinelor Claas, importatorul oficial din Romania, Agrocomert Holding, a pregatit o brosura speciala, mai mult o revista, i-am spune. Nu este un gest singular. Toate marile branduri tiparesc periodic astfel de publicatii de promovare. 
Spicuind din sumar, in brosura veti putea citi captivanta poveste a fermierului francez Gustav din Lyon care, in 1968, nu a gasit niciun mijloc la indemana sa-si duca sotia la spital, sa nasca, si atunci a luat combina din curte, un Claas Mercator. Sau despre vechea Claas Columbus, lasata sa rugineasca bine intr-un hambar. Descoperita dupa 30 de ani de neutilizare, a fost reconditionata, iar acum e complet functionala. Si sa nu uitam nici povestea de dragoste si cererea in casatorie din cabina unui Lexion. 

   Desigur, sunt si alte subiecte interesante in brosura Claas, dar nu le enumeram aici chiar pe toate.