Piața tractoarelor în 2016. Cumperi sau faci leasing? Ce spun marii constructori de mașini agricole din SUA!

De precizat că, în SUA, acolo unde leasingul la tractoare este un fenomen real, fermierii nu beneficiază de fonduri nerambursabile, așa cum pot accesa agricultorii europeni. În această situație, în afară de credit sau de varianta de a plăti cash pentru un utilaj, fermierii găsesc că leasingul este avantajos. Este o trăsătură a pieței care s-a făcut deja simțită din 2015, după cum spune Greg Peterson, dealer de utilaje agricole și proprietarul afacerii americane ”Machinery Pete”.

Opțiunea leasingului la echipamentele agricole oferă fermierilor oportunitatea de a nu fi nevoiți să cumpere utilaje noi și, în plus, le uzează mai puțin pe cele pe care le au deja în fermă, terminând însă lucrările agricole mai repede.

”Producătorii au început să ofere varianta de leasing care a fost foarte bine primită de către fermieri. Este și logic să se întâmple așa pentru că având un leasing de doi-trei ani la un tractor, la final, agricultorii nu sunt obligați să cumpere tractorul care, între timp s-a depreciat. Așa că fermierii au văzut imediat oportunitatea acestei afaceri”, a declarat Peterson pentru Agweb.com.

Constructorii de utilaje agricole recunosc și ei că cererea pentru mașini în leasing este în creștere și au în vedere acest instrument în condițiile actuale de piață.

”Nu am încheiat foarte multe contracte de leasing dar ne așteptăm că o vom face. Avem o echipă care studiază situația și urmează să lansăm oferte foarte tentante de leasing. Clienții noștri ne cer asta”, a recunoscut Todd Stucke, vicepreședinte al Diviziei de vânzări și marketing în cadrul Kubota.

tractor_400

Și vicepreședintele CASE IH, Jim Walker vorbește deschis despre noua tendință: ”Vedem un procent în creștere al afacerii noastre orientate către leasing, dar, deocamdată acest fenomen nu schimbă baza noastră de clienți care caută acest produs”.

Informația oferită de CASE IH este confirmată și de CLAAS care momentan vede că piața de leasing din agricultură este mult în urma celei pentru echipamentele și mașinile folosite în alte sectoare, precum construcțiile. ”Dacă facem o comparație cu alte sectoare din zona industrială – construcții sau echipamente utilitare, leasingul este mult mai prezent acolo decât în agricultură, unde nivelul de cerere este încă redus”, spune Leif Magnusson, președintele CLAAS din SUA.

Mișcarea nouă pe piața mașinilor agricole este, astfel, foarte bine monitorizată de către producători. ”Ca și producători și ca și industrie, trebuie să ne asigurăm că se păstrează un echilibru din cauza veniturilor care se întorc mai târziu și riscul de a inunda ulterior piața cu cu mașini second-hand. Este important pe această piață (leasingul – n.r.), dar nu credem că este mai important decât în alți ani. Trebuie să menținem o balanță”, a precizat oficialul CASE IH.

În comentariile de pe site-ul Agweb.com, fermierii spun că leasingul la tractoare sau combine este avantajos întrucât sumele plătite sunt deductibile în sistemul fiscal american și, în plus, se elimină riscul ca, peste 5 ani, când softul noilor mașini cedează, acestea să devină inutile sau să necesite investiții care nu se justifică pentru un echipament ce deja va fi depășit.

 

   sursa: agrointel.ro