JCB a dezvelit noua serie Fastrac 3000 Xtra, care prinde 85 km/ora pe strada

JCB este un constructor de tractoare care abia trezeste o reactie in piata romaneasca. La o privire mai atenta insa, sigla lor e una usor de recunoscut. Aproape ca nu exista lucrare de reabilitare a drumurilor prin tara, unde sa nu fie implicate cateva utilaje de ridicat si excavat, fabricate de JCB. Companie britanica de succes in zona utilajelor de constructii a reusit sa se afirme si in sectorul agricol cu tractoare intre 130 si 270 CP. Pe segmentul lor de putere, sunt considerate chiar unele dintre cele mai bune. E adevarat, si pretul este pe masura renumelui. 
De curand, JCB a comprimat seria Fastrac 3000, gamele Standard si Plus, intr-o singura serie unica, botezata Xtra. Cele doua modele ale noii serii, 3200 (190CP) si 3230 (220CP), au primit toate trasaturile de top ale modelelor anterioare, si chiar ceva in plus. 
Un tractor sport, de o sobrietate englezeasca 
In Romania, importatorul JCB este VA Intertrading Austria SRL, grup din care face parte si NHR Agropartners SRL, dealeri de New Holland si Steyer, dar si o companie de comert cu cereale. 
Valentin Kiraly, responsabil cu vanzarile JCB, recunoaste deschis: “Este un tractor scump pe piata. Dar este foarte fiabil. De fapt, este un tractor construit englezeste, intr-o fabrica in care calitatea muncitorilor conteaza.” 
Fastrac 3000 este un tractor cu 4 roti egale, motrice, directionale, ceea ce il face usor de manevrat in tot felul de spatii inguste. Istoria lui porneste in 1991, cand era vopsit rosu. Apoi, in anii urmatori, a trecut la galben si a capatat un design actual. Avantajul celor 4 roti egale este, in explicatia constructorului, viteza excelenta cu care poate aborda soseaua: pana la 85 km/ora, ceea ce-l face sa semene cu o masina sport pe langa orice alt tractor. 
Modelele Fastrac au frane pe discuri si sistem ABS. La viteze mari, aceasta il face sa fie sesizabil mai stabil ca un tractor conventional, cu roti de dimensiuni diferite si sistem de franare pe tamburi. 
Si tractiunea este distribuita in mod egal, 50% puntea fata si 50% puntea spate. “Fata de un tractor conventional, cu o distributie de 30% fata si 70% spate, Fastrac calca perfect egal cu toate rotile. Amprenta egala ajuta la stabilitatea utilajului, si acesta nu derapeaza.” 
Sistemul de suspensie este complet controlat electronic, si se regleaza automat pentru ca echilibrul sa fie perfect. jcb2_400
“Daca punem in spatele unui tractor Fastrac 3000 un plug, el se va lasa pe spate. Dar sistemul de suspensii se va recalibra si va readuce tractorul la pozitia normala,” spune Valentin Kiraly. Aceasta suspensie speciala este dotare standard pe seriile de top, cum ar fi JCB Fastrac 7000. De anul acesta, a devenit un standard si pentru seria 3000. 
Cateva detalii tehnice care va vor captiva atentia 
Toate modelele de tractoare construite de JCB sunt propulsate de motoare Cummins. Seria 3000 are “o inima” model QSB6.7, Tier 3, cu rampa comuna, in 6 cilindri, de 6,7 litri. 
Pentru Fastrac 3200, motorul este calibrat sa dezvolte 195 CP, iar pentru 3230 ajunge la 220 CP, la o turatie nominala de 2.200 rpm. Rezervorul de carburant are o capacitate de 350 litri, iar bazinul hidraulic de 120 litri. 
“Motoarele Cummins sunt printre cele mai bune motoare de serie din lume, considera Kiraly. Sunt motoare simple si nu necesita un inginer pentru a le putea repara. Sunt multe operatiuni simple care se pot face direct in ferma, daca sunt la indemna toate sculele necesare.” Motorul are nevoie de o schimbare a uleiului la fiecare 500 de ore, si de o revizie generala la 5.000 de ore. 
Botezata P-Tronic, transmisia este una de tip Powershift, special dezvoltata pentru aceste tractoare si pentru motorul montat pe ele. Exista 3 moduri ale transmisiei, pentru a stoarce performanta la parametri optimi: Drive, destinata mersului pe sosele, Autoshift, cu schimbare automata a treptelor si Powershift, care permite tractoristului un control manual deplin. Ambreiajul este garantat pentru 6.000 de ore de functionare. 

“Eu il consider un Rolls Royce al tractoarelor”, spune Kiraly. “In fabrica JCB din Staffordshire, Marea Britanie, se pune mult accentul pe calitatea oamenilor si mai putin pe dezvoltarea constructiei cu ajutorul robotilor. 
Pentru a verifica acuratetea executiei, un tractor din 10 este dezasamblat si analizat cu ajutorul unor scanere de mare precizie. Orice eroare de asamblare va fi apoi verificata pe toata linia de productie. E un lucru pe care cred ca doar cei mai mari constructori de automobile isi permit sa-l faca. 
JCB vrea sa faca un tractor construit cu suflet, cu atentie pentru fiecare element, de la designul spectaculos pana la motor, transmisie, suspensie, hidraulica ori confort in cabina.” 
Poate fi o afacere buna si pentru contractele cu municipalitatea 
Fastrac 3000 Xtra se pozitioneaza ca un tractor pentru fermele de 700 - 800 de hectare cultura mare. De asemenea, este un tractor excelent pentru fermele zootehnice medii si mari, care au nevoie de un model versatil. “In zootehnie vindem mai bine. JCB este un nume bine cunoscut datorita incarcatoarelor frontale”, spune cu mandrie Kiraly. “As putea spune ca un incarcator frontal in zootehnie se vinde singur.” 

Dar, designul Fastrac 3000 este unul gandit special pentru a fi multifunctional. El poate fi folosit tot anul, de la arat, transportat recolta si pana la lucrari de iarna pentru municipalitate. “Este un tractor bine vandut pe aeroporturile mici din vest. Poate deszapezi, poate tracta un avion de pe pista, lucruri unde e nevoie de un tractor de viteza mare”, explica reprezentantul VA Intertrading Austria. “E un tractor versatil. Cabina montata central ii permite sa devina cu usurinta un cap-tractor si sa transporte o remorca de TIR. La fel de bine poate fi dotat cu o lama de zapada si o masina de imprastiat sare. Pe drumurile publice, viteza lui mare si stabilitatea data de rotile egale, ii permit sa parcurga distantele de doua ori mai repede decat tractoarele conventionale. In Europa, multi fermieri aleg JCB pentru a putea presta servicii municipalitatii pe timpul iernii. Pana si culoarea lui, galben spre portocaliu, a fost aleasa special pentru a fi eligibil contractelor publice. In Romania, contractele dintre fermieri si primarii merg mai greu, recunoaste Karoly. Pana acum, noi stim doar trei fermieri cu JCB care au reusit sa incheie contracte de prestari servicii, la Arad, Botosani si Giurgiu.” 
Dealerii JCB, o echipa mica dar cu sprijin puternic 
In Romania, echipa de vanzatori dedicata utilajelor JCB are doar 4 oameni. Par putini, dar acestia sunt bine sustinuti de logistica si service-ul NHR Agropartners. 
“Avem o echipa mica dar bine pusa la punct. Oamenii nostri se duc in Anglia de fiecare data cand apare ceva nou, pentru a se specializa. Iar pana acum, la service, nu am avut decat probleme minore, cum ar fi un senzor defect.” 
Dintre avantajele intelegerii cu un partener, Kiraly aminteste “folosim show-room-urile NHR pentru a expune tractoarele JCB, folosim si depozitele lor de piese de schimb dar, mai ales, avem garantia echipei lor de service, extrem de numeroasa in intreaga tara. Aceasta poate fi o garantie a seriozitatii pentru orice fermier.” 

sursa: agrinet.ro