Idei de afaceri la tara: fabrica de mase plastice, dotata prin PNDR

Printr-un proiect finantat prin Axa 4, Leader, Masura 41.312 – Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi, din vechiul PNDR, Livia Sorina Sanpetrean din comuna Borsa, judetul Cluj, a achizitionat utilaje pentru fabricarea de mase plastice. Proiectul a beneficiat de fonduri europene nerambursabile de peste 17.800 de euro.

Comuna Borsa din judetul Cluj este situata pe Valea Borsei, la 36 de kilometri de Cluj si la 30 de kilometri de Gherla. Comuna este formata din satele Borsa (resedinta), Ciumafaia, Giula, Borsa-Crestaia, Borsa-Catun. Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia comunei Borsa se ridica la 1.600 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 1.865 de locuitori.

Necesitatea investitiei a aparut ca urmare a cerintei de pe piata pentru materialele din plastic utilizate in constructii, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Deoarece sectorul constructiilor a cunoscut o dezvoltare continua o data cu depasire a perioadei de recesiune economica, s-a inregistrat o crestere a cererii pentru materialele din profil PVC. A fost o oportunitate bine sesizata de tanara Livia Sorina Sanpetrean, respectiv obtinerea de profit in mediul rural, unde asemenea activitati sunt aproape inexistente.

plastic_400

Obiectivul general al proiectului a avut in vedere demararea unei activitati de productie de tamplarie termoizolanta din material PVC utilizata in sectorul constructii. Obiectivele specifice au fost achizitionarea unor echipamente specializate in vederea desfasurarii activitatilor de productie a tamplariei din material PVC pentru constructii, respectiv crearea unui loc de munca, persoana angajata fiind din teritoriul Somes Transilvan.

Obiectiv ul operational/tehnic consta, pe langa reducerea gradului de dependenta fata de agricultura prin demararea unei activitati de productie/industrie, si in achizitionarea de echipamente moderne cu performanta ridicata in procesul industrial. Activitatile proiectului constau in angajarea unei persoane din teritoriul GAL Somes Transilvan cu norma de munca de opt ore pe zi si achizitia de echipamente, cum ar fi o masina de debitat automata, o masina de frezat automata, o masina de sudat, un ciocan rotopercutor, o masina de gaurit cu percutie, dar si software specializat pentru ofertare, proiectare si optimizare.

Beneficiarul direct al finantarii/proiectului este Sanpetrean Livia Sorina PFA. Beneficiarii indirecti sunt clientii sai. Impactul proiectului consta in sprijinirea unei afaceri demarate de o tanara intreprinzatoare, care are ca obiectiv productia non-agricola in vederea dezvoltarii economice, diversificarea serviciilor in mediul rural, asigurarea independentei fata de practicarea agriculturii si sustinerea economiei locale. La nivel regional, proiectul sustine activitatile non-agricole demarate de tinerii din mediul rural, respectiv aduce plusvaloare prin initierea unei activitati cu valoare adaugata ridicata (productie in sectorul constructii) si crearea de locuri de munca.

Rezultatele proiectului constau in achizitiile realizate, respectiv crearea unui loc de munca pentru o persoana cu domiciliul in teritoriul Somes Transilvan. Indicatorii de monitorizare constau in respectarea criteriilor de selectie atinse in momentul eligibilitatii proiectului, respectiv crearea unui loc de munca si urmarea unui curs de formare profesionala.

Acest proiect implementat cu fonduri europene nerambursabile evidentiaza un model ce poate fi adaptat altor contexte, respectiv altor investitii similare din sectorul non-agricol productiv din mediul rural. Totodata, acesta poate fi aplicat la scara mai mare, sugerand adaptari si stimuland aparitia de noi idei. Astfel, beneficiarul proiectului a implementat un proiect inovator in mediul rural, reusind sa puna in practica o activitate de productie cu valoare adaugata ridicata. Principalele dificultati intampinate au fost perioadele relativ lungi in care s-au obtinut diferitele avize si aprobari.

sursa: stiriagricole.ro