Idei de afaceri: achizitie de echipamente si utilaje agricole cu fonduri europene nerambursabile

   Printr-un proiect finantat cu fonduri europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, un antreprenor din Vrancea a reusit sa achizitioneze echipamente si utilaje agricole pentru prestarea de servicii in zona rurala, in valoare de 200.000 de euro.

   Proiectul, finantat prin Axa 3 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”, a avut un buget total de 341.877 de euro, din care finantarea nerambursabila s-a ridicat la 200.000 de euro, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Cu ajutorul acestor fonduri europene nerambursabile, SC Martagroserv SRL, din comuna Ciorasti, judetul Vrancea a cumparat echipamente si utilaje agricole  pentru prestarea de servicii in zona rurala.

   Comuna vranceana Ciorasti, locul de amplasare a investitiei, se afla intr-o zona de campie cu conditii favorabile principalelor culturi pentru care SC Martagroserv SRL presteaza servicii de mecanizare in domeniul productiei vegetale.

   Compania a fost infiintata si este administrata de doi ingineri, unul dintre ei specializat in mecanica agricola. Obiectul de activitate este prestarea de servicii de mecanizare pentru exploatațiile din zona comunei Ciorasti, respectiv un teren agricol de aproximativ 1.000 de hectare. Pentru a da randamentul necesar obtinerii unor recolte competitive din punct de vedere calitativ si cantitativ, beneficiarii au considerat necesara mecanizarea aferenta pregatirii solului si intreținerii culturilor (lucrarile de arat, scarificat, discuit, semanat, prasit, erbicidat, fertilizat, tratamente fitosanitare etc.).utilajeagricole_400

   Prin accesarea masurii 312, societatea beneficiara a devenit un furnizor specializat de servicii de mecanizare a agriculturii, capabil sa presteze o diversitate de lucrari agricole de calitate si in timpul optim de executie, contribuind la cresterea calitativa si cantitativa a produselor agricole obtinute de fermierii cu care colaboreaza.

   Obiectivul general al investitiei a constat in dezvoltarea durabila a economiei rurale. In randul obiectivelor specifice au fost notate aspecte legate de crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitati non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de microintreprinderi, si dezvoltarea acestora din urma in mediul rural.

   Proiectul a avut in vedere achizitionarea de utilaje agricole pentru executarea lucrarilor mecanice specifice zonei: trei tractoare, trei pluguri reversibile, trei grape cu discuri, un scarificator, un combinator cu fertilizator, o remorca, o masina de fertilizat, o instalatie de erbicidat, doua semanatori si un cultivator cu fertilizator.

   Pentru operarea utilajelor agricole achizitionate si pentru prestarea unor servicii de calitate, beneficiarul a creat opt locuri de munca, persoanele angajate fiind selectate la nivel local. Achizitionarea de utilaje agricole de ultima generatie, care inglobeaza tehnologie prietenoasa cu mediul si asigura consumuri reduse, calitate ridicata si timp scazut de efectuare a lucrarilor, este considerata elementul inovator al proiectului, ce a determinat crearea unei noi capacitati de prestari de servicii pentru fermierii din spatiul rural.

 

   sursa: stiriagricole.ro