HCME a lansat in premiera in Europa, primul excavator Zaxis-6

Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (HCME) a prezentat la salonul international INTERMAT 2015 primul model Zaxis-6 din gama de mijloc a excavatoarelor de constructii, fabricat in Europa. Modelul ZX300LC-6, beneficiind de o serie de imbunatatiri aduse predecesorului sau ZX290LC-5 din gama Zaxis-5, pe care il inlocuieste, s-a situat, cu siguranta, printre vedetele filmelor tematice prezentate la standul HCME. 

Dispunand de o tehnologie mai avansata, implementata la  niveluri superioare de calitate, noul model de excavator, special conceput pentru optimizarea randamentului, se dovedeste a avea o mai mare polivalenta, durabilitate si fiabilitate, toate aceste calitati fiind obtinute alaturi de o reducere suplimentara a emisiilor de noxe si a costurilor de operare.

Tehnologie avansata

Pentru a indeplini cerintele de mediu EU Stage IV, impuse de reglementarile europene in vigoare pentru emisii poluante, inginerii de conceptie de la Hitachi au inclus in constructia sistemului hidraulic al excavatoarelor din gama Zaxis-6, tehnologia TRIAS de generatia a II-a. Sistemul hidraulic TRIAS se bazeaza pe utilizarea a trei pompe cu pistonase axiale si cilindree variabila si a trei valve de control. Aceste pompe functioneaza independent, deservind, fiecare, cate un circuit hidraulic separat. Folosirea mai multor pompe si valve hidraulice a facut posibila distribuirea mai uniforma a debitului de ulei pentru realizarea miscarilor principale ale excavatorului si, prin urmare, masina a capatat un timp de reactie mai rapid si a devenit mai precisa la executia lucrarilor. La lucrarile usoare, acelasi nivel de performanta se realizeaza la turatii mai joase ale motorului, iar puterea maxima a motorului este necesara doar pentru executia unor lucrari grele, atunci cand pompele lucreaza la capacitate maxima. Prin controlul comun al fiecarei pompe si valve hidraulice, randamentul hidraulic este sporit prin reducerea volumului de ulei hidraulic ce revine la rezervor. Au fost adaugate doua noi electrovalve in sistem, pentru un control mai eficient al debitului generat de pompe, fapt ce a condus la o scadere suplimentara a consumului de combustibil. Reducerea automata a turastiei motorului atunci cand circuitul hidraulic nu este utilizat, precum si existenta unui dipozitiv de oprire automata a motorului, previne, de asemena, risipa de combustibil si conduce la reducerea nivelurilor de zgomot si emisii de gaze poluante, evident a dioxidului de carbon.

Interiorul cabinei modelului ZX300LC-6 se distinge prin ergonomia postului de operare, in mod deosebit atragandu-ti atentia monitorul color LCD, multifunctional si cu acces intuitiv, ce afiseaza informatiile in mai multe limbi si care permite operatorului sa verifice permanent, dintr-o privire, functionarea excavatorului si intervalele de intretinere, sa consulte codurile de diagnostic si sa selectioneze modurile de lucru ori sa regleze temperatura in cabina. Ca si excavatoarele din gama de mijloc a seriei Zaxis-5, noul model beneficiaza, de asemenea, de avantajele sistemului Hitachi Global e-Service, de monitorizare de la distanta.

hitachi_400

Calitate

Conceptia constructiva deosebita si calitatea produselor din gama de excavatoare Hitachi, din seria Zaxis-6, reiese in mod evident atunci cand sunt analizate cu atentie componentele si materialele folosite. De exemplu, consola din cabina a fost executata dintr-un material plastic de ultima generatie, AES (Acrylonitrile Ethylene Styrene), pentru a preveni decolorarea cauzata de razele ultraviolete. Pentru a preveni aparitia oricaror defecte cauzate de o temperatura excesiva si pentru a reduce nivelul de zgomot, la materialele de etansare ce imbraca pachetul de racire si materialele fonoizolante montate pe turela excavtorului s-a folosit cauciuc sintetic EPDM (Etilen-Propilen-Dien-Monomer), cu inalt continut de etilena, sau polimerul PET (Polietilen-Tereftalat). Turela a fost acoperita cu elemente de tabla ambutisata de cea mai buna calitate, pentru a oferi o mai mare rigiditate.

O alta schimbare semnificativa ce iese in evidenta la gama Zaxis-6 este integrarea pe aceste excavatoare a noilor si deosebit de performantelor motoare Isuzu, cu norma de poluare UE Stage IV (US EPA Tier 4 Final). Performantele deosebite in ceea ce priveste respectarea normelor actuale de poluare, se datoreaza tehnologiei Hitachi, simple si eficace, folosite pentru post-tratarea gazelor de evacuare. Aceasta tehnologie utilizeaza recircularea gazelor de esapament racite (EGR), un catalizator de oxidare diesel (DOC) si un sistem de reducere catalitica (SCR), pentru a scadea drastic cantitatea de NOx din gazele de evacuare. In plus, designul imbunatatit al capului pistonului permite arderea particulelor in cilindri, fara a mai fi nevoie sa se instaleze in sistem un filtru de particule diesel (DPF).

La noul ZX300CL-6, la realizarea conexiunilor la componentele hidraulice, inginerii de la Hitachi au optat pentru folosirea de furtunuri din cauciuc sau hidraulice in loc de conexiuni rigide, pentru a limita riscul aparitiei de scurgeri de ulei. Totodata, pentru realizarea etansarilor componentelor  hidraulice s-au folosit de aceasta data O-ringuri din cauciuc – fluor, un material mult mai rezistent, mai stabil si mai durabil.

Polivalenta


Un numar sporit de moduri de montare a echipamentelor de lucru (care includ acum si optiunea de rotire sau rotire cu inclinare a accesoriilor), precum si integrarea in sistem a doua distribuitoare hidraulice suplimentare, se traduce pentru modelul ZX300CL-6 printr-o polivalenta sporita. Totodata, cabina noului model de excavator din seria Zaxis-6 beneficiaza, in plus de o structura ranforsata ROPS (conforma ISO 12117-2), si de o structura de protectie frontala imbunatatita, in conformitate cu normele de securitate pentru excavatoare OPG (Operator Protective Guard) de nivel 2 (ISO 10262), care poate fi larg rabatuta printr-o simpla apasare, la un unghi de 90 de grade. Un amortizor cu gaz asigura o miscare de rabatere lina.

Asigurarea unei vizibilitati sporite contribuie, de asemenea, la garantarea unui mediu de lucru sigur pentru operatorii lui ZX300CL-6, care vor putea astfel sa isi desfasoare activitatea si pe cele mai aglomerate santiere.

Durabilitate

Trenul de rulare ce echipeaza excavatorul ZX300CL-6 a fost ranforsat cu role suplimentare de ghidare a senilelor, care ofera o mai buna protectie pentru legaturile dintre zalele senilelor. Alte noi caracteristici au fost adaugate pentru a imbunatatii protectia motorului si rezistenta sa mecanica in ansamblu, printre care un nou tip de cartus filtrant pentru combustibil, montat prin insurubare, si o pompa electrica de combustibil, de capacitate mai mare. In plus, sistemul de alimentare este prevazut in echiparea standard cu o electrovalva prevazuta cu o rezistenta electrica, pentru a facilita alimentarea cu combustibil a motorului la temperaturi scazute.

Fiabilitate

Simplitatea cu care sunt efectuate operatiunile de intretinere contribuie la productivitatea globala a excavatorului Hitachi Zaxis-6, prin reducerea timpilor de inactivitate. Capacele ce asigura accesul la motor si la celelate agregate, pot fi larg deschise, permitand un acces facil pentru operatiunile de mentenanta. Noi echipamente instalate, cum ar fi bare de mana pentru un acces in siguranta deasupra capotajului mult mai larg sau intrerupatorul general de curent, faciliteaza in plus operatiunile de intretinere.

Puterea noului motor instalat pe ZX300CL-6 este de 186 kW, mai mare cu 46 kW comparativ cu cea a motorului de pe predecesorul model de excavator, ZX290LC-5. In aceasta echipare, noul model Zaxis-6 ofera cel mai inalt nivel de productivitate dintre excavatoarele din clasa de 30 de tone. Sunt disponibile trei moduri de lucru: (HP) - pentru o productivitate ridicata, (P) – pentru o utilizare normala si (E) – pentru lucrari usoare, accentul fiind pus pe realizarea de economii importante de combustibil. La utilizarea normala, pe setarea de lucru (P), randamentul acestui model excavator este cu 14% mai mare decat la alte modele, in conditiile unui consum de combustibil, de asemenea imbunatatit.

Hiroyuki Kamata, Director General al Departamentului de Conceptie de la HCME, puternic implicat in proiectarea si testarea noilor excavatoare Zaxis-6, declara urmatoarele: „Prima noastra prioritate a fost sa ne asiguram ca masina functioneaza in mod corespunzator. Apoi ne-am concentrat pe maniabilitatea masinii si capacitatea de a o controla. In ceea ce priveste performantele, rezultatele au fost in totalitate pozitive. Suntem pe deplin increzatori ca clientii vor fi mai mult decat multumiti sa lucreze cu noile modele Zaxis-6.

sursa: masinisiutilaje.ro