E BINE SĂ ȘTIȚI – Se lansează programul ”Primul utilaj agricol”

Fermierii români sunt încurajați să achiziționeze utilaje agricole pentru dezvoltarea exploatațiilor pe care le dețin, în acest sens urmând ca în perioada următoare să fie lansat programul „Primul utilaj agricol”. Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au anunțat că programul va putea intra în vigoare în trei luni.

Ministrul finanţelor publice, Anca Dragu, a anunţat că fermierii români, persoane fizice sau juridice, care se vor asocia, pot primi garanţii de stat cuprinse între 40% şi 60% pentru achiziţionarea unui utilaj agricol, prin intermediul unui nou program guvernamental, intitulat „Primul utilaj agricol”. „Suntem în faza în care creionăm un program de sprijinire a agricultorilor pentru achiziţionarea unui utilaj agricol. Îi spunem noi «Primul utilaj agricol», deci nu vorbim numai de­spre tractoare, pentru că dacă ne uităm pe profilul de producţie sunt anumite utilaje necesare pentru creşterea animalelor, de exemplu. Ca atare, ne-am gândit să punem pe hârtie un program cu garanţii de stat pentru agricultorii care se asociază pentru îmbunătăţirea performanţelor agricole. Acest program se adresează celor care deţin exploataţii agricole, persoane fizice sau juridice, şi care intenţionează să adere la o entitate asociativă. În sectorul animal, ne gândim la remorci de transport al animalelor sau la maşini de transport al gunoiului furajer. Statul va acorda garanţii cuprinse între 40% şi 60% din preţul bunului achiziţionat”, a spus Dragu.
utilaj3_400

„Colegii de la Ministerul Agriculturii analizează o plajă largă de utilaje şi nevoia pentru acestea acolo unde este mai mare. Deocamdată, punem cap la cap aceste elemente. Nu pot spune acum o sumă maximă pentru fiecare utilaj. Într-un orizont de timp de două-trei săptămâni vom discuta şi cu băncile şi cred că, în două-trei luni, noul program ar putea fi disponibil. Prin acest program, se poate vorbi şi despre înlocuirea unui utilaj vechi, să spunem de 10 ani, cu unul nou. Nu vorbim neapărat numai de­spre achiziţionarea unui prim utilaj. Micile ferme trebuie susţinute, iar programul nu le exclude pe acestea”, a precizat Dragu, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului, din punct de vedere macroeconomic, agricultura din România are o pondere în Produsul Intern Brut (PIB) superioară faţă de celelalte state din Uniunea Europeană (UE).

„Ne-am uitat puţin la rolul agriculturii, la ponderea în PIB, şi am constatat că, atât ca structură la formarea PIB-ului, în agricultură mai sunt multe lucruri de îmbunătăţit pentru perioada care urmează. Am încercat să fac o comparaţie între România şi celelalte state europene, astfel încât cel mai simplu indicator este ponderea agriculturii în PIB în 2014. Observăm că în România ponderea este superioară faţă de celelalte state europene. Practic, eficienţa acestui sector este domeniul care trebuie îmbunătăţit. În România, ponderea în PIB a agriculturii a fost, în anul 2014, de 4,7%. Contribuţia agriculturii la creşterea reală a PIB a fost pozitivă în anii agricoli buni. La valoarea adăugată brută în agricultură, observăm o foarte mare volatilitate şi are ca explicaţie exact dotarea suboptimală a agriculturii româneşti. Vorbim aici despre lipsa sistemelor de irigaţii”, a spus ministrul finanţelor.

 

   sursa: actualmm.ro