Cum se ascute lama unei rindele si a unei dalti de lemn

Inainte de ascuţirea lamei se verifică dacă talpa rindelei este perfect dreaptă şi netedă, pantru ca să se asigure o deplasare uşoară a ei pe materialul de rindelat, precum şi o planeitate a rindeluirii .
In cazul cand se prezintă denivelări, asperităţi sau rizuri, se scoate lama de tăiere şi contralama, după care se freacă talpa rindelei pe o coală de hartie sau pînză abrazivă, pană la dispariţia completă a defectelor menţionate. După aceasta, se trece la ascuţirea lamei de tăiere a rindelei, dacă ea are o uzură normală sau are ştirbituri pe tăiş.
In primul caz, se face o ascuţire a tăişului pe piatra de ascuţit, umectată cu cateva picături de ulei sau de petrol. Se freacă tăişul lamei pe piatra de ascuţit, deplasandu-se pe toată suprafata ei, prin descrieri de cercuri mici, pentru a se evita uzura pietrei în acelaşi loc. O atenţie deosebită se va da respectării unghiului teşiturii faţă de spatele lamei, care trebuie să fie între 22 şi 25 grade .rindea

In al doilea caz, se ascute tăişul lamei la un polizor, deplasandu-se lama de la dreapta spre stanga şi invers, pană cand sunt indepărtate complet ştirbiturile pe toată lăţimea, după care se face la polizor o primă ascuţire a teşiturii lamei . După această operaţie, se continuă ascuţirea fină pe piatra de ascuţit, aşa cum s-a arătat mai sus. Pentru dispariţia completă a aţei ascuţişului, care se formează pe tăişul lamei, se va freca pe piatra de ascuţit spatele tăişului lamei de rindea.
Ascuţirea unei lame de dălţi pentru lemn, se face în aceleaşi condiţii ca şi la lama de rindea. Dacă lama are ştirbituri, tăişul trebuie să fie refăcut la polizor, iar dacă tăişul are uzură normală se face ascuţirea pe piatră, respectandu-se unghiul teşiturii faţă de dosul lamei, care trebuie să fie între 25 şi 30 grade.
Pentru ascuţirea lamelor de tăiere, se pot utiliza şi unele dispozitive speciale , care uşurează munca şi asigură o calitate mai bună a ascuţirii, aşa cum este în cazul lamei de rindea şi a dălţii pentru lemn.

 

sursa: articole.famouswhy.ro