Cum sa utilizezi corect o motosapa
Motosapele pot fi folosite in gradini, solarii sau sere, scopul acestora fiind de maruntire a solurilor usoare si semiusoare. Indiferent daca sunteti in cautarea unei motosape de vanzare sau detineti deja un astfel de utilaj, trebuie sa fiti responsabil si sa respectati anumite reguli in timp ce lucrati. Aceste reguli sunt create pentru siguranta dumneavoastra si a celor din jur si nu trebuie ignorate.
Sfaturi de siguranta
-
- Atunci cand utilizati motosapa sunteti unicul responsabil pentru ceea ce se intampla in jurul dumneavoastra, motiv pentru care nu trebuie sa o utilizati in apropiere de alte persoane si in special in proximitatea copiilor.
- Utilizati motosapa doar pe lumina naturala, iar daca nu se poate, pe lumina artificiala puternica.
- In timp ce utilizati motosapa nu grabiti lucrul si mergeti in ritm de mers normal, cu mainile si picioarele la distanta de freza de pamant atunci cand motorul este in functiune.
- Atentie la pante si la intoarceri! Nu lucrati pe pante mai abrupte de 30° si lucrati doar in conditii de stabilitate si siguranta. Atunci cand lucrati pe o panta trebuie sa va deplasati transversal pe ea si nu lucrati niciodata spre deal sau spre vale.
- Motosapa nu trebuie utilizata atunci cand dispozitivele de protectie si/sau aparatorile lipsesc sau sunt deteriorate.
- Nu ridicati si nu transportati motosapa cu motorul pornit si nu o lasati in spatii inchise cu rezervorul plin. Vaporii de combustibil sunt extrem de periculosi.
- Motosapa trebuie mentinuta in conditii de curatenie. Nu permiteti acumularea de iarba sau de ulei deoarece acestea pot conduce la incendii.
- Daca toba de esapament este uzata sau deterioarata, aceata trebuie schimbata in mod obligatoriu.
Aveti grija la combustibili
-
- Combustibilii sunt foarte inflamabili si din aceasta cauza trebuie depozitati numai in canistre speciale.
- Motosapa trebuie alimentata doar in aer liber si este interzis fumatul in timpul realimentarii.
- Realimentarea trebuie terminata inainte de a porni motorul. Atunci cand motorul este pornit este interzisa indepartarea busonului de alimentare, precum si alimentarea propriu-zisa. Daca in timpul alimentarii, care se face tot timpul cu motorul oprit, varsati combustibil, nu porniti motosapa in acelasi loc. Dupa ce alimentarea a fost finalizata, curatati motosapa de combustibil si mutati-o la o anumita distanta de locul unde s-a varsat combustibilul, iar abia apoi porniti motorul.
Utilizarea accesoriilor
-
- Inainte de a porni motorul, verificati daca accesoriul cuplat la priza de forta functioneaza.
- Este interzisa folosirea accesoriilor cuplate la priza de forta in apropiere de copii sau animale.
- Mainile si picioarele trebuie tinute la distante sigure fata de accesoriile care pot reprezenta un pericol pentru integritatea dvs sau a celor din jur.
Intretinerea
Motorul trebuie oprit inainte de a regla accesoriile si bujia trebuie deconectata atunci cand se efectueaza lucrari de verificari si reparatii la motosapa, dar si in caz de vibratii excesive. In acest caz, trebuie sa identificati imediat cauza problemei. Un alt lucru important este verificarea periodica a suruburilor si piulitelor.
Inainte de utilizare trebuie sa verificati starea generala a motosapei si a motorului:
-
- Verificati in jurul si sub motor daca sunt semne de scurgere de ulei sau benzina.
- Indepartati murdaria si depunerile de pe tot utilajul, dar mai ales din jurul tobei de esapament si a demarorului mecanic.
- Verificati starea masinii - aceasta nu trebuie sa fie deteriorata.
- Asigurati-va ca toate piulitele, bolturile si suruburile sunt bine stranse si ca protectiile sunt corect montate.
- Verificati nivelul de ulei, filtrul de aer si nivelul de combustibil. Nivelul de ulei trebuie verificat inainte de fiecare utilizare iar in timpul verificarii utilajul trebuie sa stea pe un loc drept.
Astfel, daca sunteti in cautarea unui astfel de utilaj agricol sau sunteti deja in posesia unuia, nu uitati sa puneti intotdeauna pe primul loc siguranta dvs si a celor din jur.
Acestea sunt doar cateva sfaturi pe care puteti sa le urmati, dar pentru o lista completa de instructiuni si sfaturi, va rugam sa cititi manualul de utilizare al motosapei pe care o detineti sau urmeaza sa o cumparati.
sursa:gazetadeagricultura.info