Cum gasesc cea mai buna trusa de scule
elipsita din debaraua unui mester, necesara in portbagajul unei masini si indispensabila in anumite profesii, trusa de scule continua sa fie una dintre cele mai populare achizitii pentru domeniul bricolaje. De la dulgheri profesionisti, pana la electricienti si mecanici, toti utilizatorii vor aprecia un produs de calitate, care sa le ofere trei caracteristici esentiale: multi-utilitate, ergonomie si portabilitate. Chiar si cand nu esti implicat intr-o profesie care iti cere un astfel de kit la munca sau cand nu detii o masina, ai nevoie de o cutie cu unelte, pe care sa o folosesti pentru reparatii de rutina in casa. Ce te faci cand trebuie sa sectionezi fire, sa indepartezi suruburi ruginite sau sa asamblezi o noua piesa de mobila achizitionata, cand nu ai la dispozitie minimum de ustensile necesare?
Asadar, daca vrei sa-ti diversifici kitul standard detinut sau chiar ai nevoie de un produs pentru serviciu, e important sa stii unde gasesc truse de scule le un pret bun profesionistii si cum sa le deosebesti din multitudinea de oferte pe care le intalnesti. Iata ce criterii de alegere iti recomandam sa respecti:
Complexitatea: Te gandesti in primul rand pentru ce iti trebuie un kit cu unelte, caci s-ar putea sa ai nevoie numai de instrumente de baza(surubelnita, patent, cleste, ciocan) sau, dimpotriva, sa iti trebuiasca tot felul de accesorii specializate(tester de tensiune, fierastrau, capsator etc).
Daca iti cumperi trusa sa o ai doar pentru casa, iar asta in reparatii si imbunatatiri de rutina(trebuie sa verifici o priza defecta, e nevoie sa strangi un surub sau sa bati un cui), atunci nu trebuie sa faci o investitie exagerata, cumparand un set cu peste 30 de accesorii, ci te vei indrepta catre o oferta standard, care include strictul necesar de ustensile. Ai nevoie de cel putin doua surubelnite, una in cruce si una simpla, plus creion de faza, patent, normal si alungit, ciocan, cleste, cutter. Unele piese le poti achizitiona separat, in completarea trusei sau le cumperi pe marimi diferite(surubelnite, chei imbus, consumabile).
Daca te situezi in categoria celor care se ocupa intotdeauna cu reparatiile importante in gospodarie, montand si asambland orice, fara a avea nevoie de serviciile unui instalator specialist, ci descurcandu-te tu sa remediezi orice problema, de la o teava cu scurgeri, la verificarea presiunii din calorifere, noi iti recomandam sa cumperi o trusa de scule semi-profesionala. Aceasta va avea mai mult decat piesele standard, oferindu-ti accesorii de cat mai multe dimensiuni si incluzand tot felul de instrumente care pot aparea si in kitul unui profesionist: surubelnita pentru control de tensiune(creion de faza), diverse capete de surubelnite si adaptoare, capete hexagonale etc.
Pentru situatii specifice va trebuie sa cumperi cea mai buna trusa de scule profesionala. Aceasta costa mai mult, insa ofera, in multe dintre cazuri, tot ce iti trebuie pentru a activa in diverse domenii, dupa cum vei vedea la parametrul urmator.
Utilitatea: Poti avea nevoie de o trusa auto, de una pentru tamplarie sau poate de un kit pentru electricieni. Iata cam ce piese nu trebuie sa lipseasca din fiecare:
Pentru o cutie de unelte necesara unui mecanic, trebuie sa te asiguri ca produsul pe care il vei achizitiona include in principal cat mai multe masuri de chei si surubelnite. Recomandam sa verifici daca modelul ales iti ofera chei tubulare(conventionale sau lungi), imbusuri, varfuri de surubelnita interschimbabile(late, torx).
Un dulgher va avea nevoie de cu totul alte unelte, printre care le amintim pe cele mai importante: ciocanul de dulgher, doua dalti pentru lemn de dimensiuni diferite, fieratrau de mana, placa pentru slefuit(diamantata), rezervor cu tus si mosor de marcaj, metru de tamplarie si ruleta. Amintim ca aceasta este o trusa cu unelte de mana, insa nu inlocuieste munca unor dispozitive de mare putere(surubelnita electrica, fierastrau electric, slefuitor cu banda, masina de gaurit etc) pe care e important sa le ai intr-un atelier sau pe santier cand lucrezi cu lemn.
Daca te intrebi care este cea mai buna trusa de scule pentru un electrician, atunci kitul care sa merite acest titlu va incorpora cel putin: 3 surubelnite drepte de masuri diferite, 3 modele in cruce diferite, creion de tensiune, multimetru digital(inlocuieste sonda sau becul de control), patent universal, patent ascutit, cleste tip tvick, cleste curbat, cleste serizat si pentru decablaj, cutit pentru dezizolare, banda izolatoare, cleme tip pipa, papuci si pini terminali, cheie reglabila, tub contractil, ciocan si indispensabila centura pentru scule. Recomandam in special surubelnite speciale cu cap magnetic sau un magnetizator, care permite recuperarea si pozitionarea corecta a suruburilor cand spatiul de lucru este foarte ingust sau dificil de accesat. Toate piesele trebuie sa fie testate la tensiuni mari(1000V).
Dimensiunile: dupa cum deja stii, exista mini-truse, modele conventionale si kituri voluminoase, incarcate cu 70 – 90 de piese si accesorii. Pentru persoanele care au nevoie doar de strictul necesar sau pentru cei care cauta o trusa de scule auto ieftina si buna, sugeram alegerea unei variante cat mai reduse ca dimensiuni, a carui portabilitate este principala caracteristica. Daca folosesti trusa la munca, aceasta va fi una cu volum mediu, suficient de restransa ca sa o poti lua cu tine, insa echipata corespunzator cu toate uneltele esentiale si modelata sub forma unei serviete sau a unei cutii cu maner solid, pentru transport. Cumperi o trusa de mari dimensiuni, un cufar sau chiar un cabinet de depozitare atunci cand tii toate uneltele in garaj sau intr-un atelier. In acest caz, pentru a putea transporta doar minimul necesar, vei avea nevoie si de o servieta portabila ca accesoriu suplimentar.
Materialele: e indicat sa analizezi atat materialele din care sunt facute uneltele, cat si pe cele ce intra in componenta cutiei de stocare. Componentele trebuie sa fie realizate din otel si sa aiba manerele izolate cu materiale anti-alunecare, oferind deopotriva protectie la electricitate si evitand scaparea din mana; multe pareri despre cele mai bune truse de scule declara ca manerele instrumentelor corect confectionate sunt ergonomice si nu lasa nici macar bataturi dupa o zi de lucru. Carcasa propriu-zisa a trusei poate fi facuta din plastic solid, aluminiu, otel sau chiar lemn. Cea din lemn e potrivita pentru uneltele dulgherului, protejand eficient daltile si lamele de lovirea de un invelis metalic, care ar putea sa le deterioreze. Plasticul este o alegere buna pentru trusele tip hobby, in timp ce aluminiul si otelul ofera cea mai mare durabilitate. Cele mai robuste trebuie sa fie trusele de camion, unde este obligatorie o structura solida si rezistenta la impact si vibratii.