Contract de service ,,Life-Cycle" semnat de Metso
Metso a semnat cu mina Kevitsa, din Finlanda, un contract de service "Life- Cycle" pe o durata de trei ani, prin care s-a angajat sa optimizeze continuu intreg procesul tehnologic de extractie, pentru a maximiza disponibilitatea minei si a-i eficientiza productia.
Mina Kevitsa este situata la aproximativ 142 km nord-nord-est de Rovaniemi, capitala regiunii Laponia, din Finlanda. Este o mina de suprafata, unde sunt concentrate unele dintre cele mai mari rezerve de minereu de nichel si cupru din Finlanda. Drepturile asupra minereului extras au fost dobandite in anul 2008, de o filiala a corporatiei First Quantum Minerals Ltd (FQM), din Canada.
Compania Metso s-a angajat ca, pe perioada de desfasurare a contractului, sa reduca timpii de stationare de productie si, in acelasi timp, sa aduca modifi cari la linia tehnologica de concasare si macinare, pentru a maximiza eficienta de sfaramare a minereului extras. Valoarea contractului nu a fost dezvaluita, dar Metso si-a asumat responsabilitatea completa pentru furnizarea, instalarea si optimizarea exploatarii echipamentelor liniei tehnologice de productie: mori de macinare autogene cu bile "AG" (Autogenous Grinding). Obiectivul cooperarii intre cele doua companii, Metso si Kevitsa, a fost cel de a creste disponibilitatea minei si capacitatea sa de productie, concomitent cu reducerea costului total de proprietate, astfel incat, in final, profitabilitatea minei sa creasca. "Aceasta solutie va ridica rata noastra de utilizare la un nou nivel si va contribui in mod semnifi cativ la o competitivitate sustenabila in conditiile unei piete dificile," declara Timo Ikäheimonen, Director pentru Planifi carea productiei la fi liala FQM a minei Kevitsa.
Ca parte a acordului incheiat Metso urmareste, prin optimizarea selectiei pieselor de uzura, cresterea perioadei de functionare a instalatiilor intre timpii planifi cati de oprire tehnologica pentru intretinere, concomitent cu reducerea perioadei duratei de oprire. Metso va reduce perioada de oprire a instalatiilor printr-o planifi care avansata si livrarea sistemului patentat Megaliner, ce asigura inlocuirea pieselor uzate din componenta morilor de macinare. Datorita procesului de instalare rapida a componentelor sistemului Megaliner, timpii morti de productie sunt redusi considerabil. In plus, utilizarea componentelor Megaliner in morile de macinare sporeste securitatea muncii, deoarece piesele ce sunt pozitionate la interiorul tamburului sunt fixate mecanic din exteriorul morii, iar sistemul de pozitionare a componentelor se bazeaza pe folosirea unor camere video. Gratie acestui sistem, doar un singur tehnician comanda dispozitivul de manipulare a pieselor de uzura ce trebuie inlocuite, pozitionarea este deosebit de precisa, datorita numarului minim de puncte de fixare si a reperelor de ghidare, si nici un alt lucrator nu se afla in zona din interiorul tamburului, unde se instaleaza piesele de uzura ce au o suprafata de cca. 5 mp. Cu acest sistem inovativ, timpul de inlocuire al pieselor interioare de uzura se reduce cu 30 ⌠40%, fata de solutiile clasice.
"Prin incheierea acestui contract de colaborare cu FQM Kevitsa, am dorit sa reducem timpii de nefunctionare ai aceste uzine de concentrate, sa ii asiguram o disponibilitate sigura si o permanenta dezvoltare a procesului de productie," declara la semnarea contractului Olli Kellokumpu, Director de Vanzari la Metso Mining & Minerals Aggregates Industry, Finlanda. Contractul va deveni operational din a doua jumatate a anului 2015 si se va desfasura de-a lungul mai multor etape, pe intreaga durata a contractului, intr-o succesiune acceptata de Metso.
Metso colaboreaza foarte bine, de mai multi ani, cu First Quantum Minerals Ltd, care este o cunoscuta si in plina dezvoltare companie miniera si prelucratoare a minereului pentru extractia metalelor, ce opereaza la acest moment in sapte mine si are in curs de dezvoltare alte cinci proiecte la nivel mondial, pentru extractia de cupru, nichel, aur, zinc si platina. In plus, First Quantum Minerals Ltd dezvolta la ora actuala proiecte in Zambia, Panama si Peru, toate legate de extractia cuprului si care, atunci cand vor atinge capacitatea completa de extractie prognozata, vor asigura o productie anuala de cupru de peste 1,3 milioane de tone
sursa: masinisiutilaje.ro