CATERPILLAR preia BUCYRUS INTERNATIONAL

   caterpillar

   Caterpillar se afla intr-o etapa de achizitii de fabricanti de utilaje si echipament minier, punand ochii pe Bucyrus International. Aceasta afacere de cumparare, anuntata in noiembrie 2010, este in ultimele stadii de finalizare si reprezinta cea mai mare achizitie facuta de Caterpillar in istoria sa de peste 85 de ani, fiind evaluata la 8.6 miliarde dolari SUA, depasind astfel tranzactia de 1.3 miliarde dolari SUA prin care Caterpillar achizitiona in 1997 producatorul de motoare Perkins Engines.

   Achizitia Bucyrus este uriasa din mai multe motive. In primul rand, pentru ca da astfel nastere celui mai mare producator de utilaje si echipamente de minerit din lume. De exemplu, portofoliul Caterpillar se largeste cu gama de dragline Bucyrus, draglinele fiind un segment de nisa in productia de utilaje, si inca unul foarte profitabil. La nivel global, nu mai exista decat un singur producator de dragline de talie mondiala, Joy Global, cu toate ca in ultimul timp incep sa se afirme unii producatori din Rusia. Privita altfel, tranzactia combina excavatoarele miniere electrice si hidraulice ale Bucyrus cu dumperele si utilajele suport ale Caterpillar; asta in ceea ce priveste exploatarile de suprafata. In subteran, tranzactia aduce laolalta linia DBT de la Bucyrus cu incarcatoarele si camioanele de subteran ale Cat. Toate acestea, ca fiind de-acum parte integranta a Cat Global Mining Group.

   In al doilea rand Cat primeste, in fond si la urma urmei, fosta linie de utilaje de minerit a Terex. Bucyrus a surprins multa lume in industria de profil cand, in decembrie 2009, a cumparat de la Terex gama acestora de excavatoare hidraulice de minerit, camioane electrice de minerit, foreze rotative si autopurtate pe senile si excavatoare cu cupe rotative, luand astfel, in aparenta, fata celor de la Cat in respectivul proces de achizitie. Ca raspuns, Cat a anuntat in iunie 2010 un ambitios program de investitii de 700 milioane dolari SUA pentru proiectarea si realizarea de noi excavatoare de minerit si, de asemenea, pentru extinderea capacitatilor de productie a camioanelor sale off-highway. Prin tranzactia de achizitie a Bucyrus insa, chiar daca cea de-a doua componenta a panului de investitii isi va urma cursul prevazut, adaugarea excavatoarelor de minerit Bucyrus la portofoliu ridica Caterpillar la statutul de full-liner pentru excavatoare mai repede cu trei, pana la cinci ani decat daca ar fi dezvoltat respectivele produse in mod independent.

   In anuntarea afacerii Bucyrus, Doug Oberhelman, CEO la Caterpillar, afirma: ”Ani la rand, clientii din industria mineritului ne-au cerut sa ne extindem gama de produse si servicii pentru a acoperi si servi mai bine necesitatile lor tot mai complexe. Este o puternica confirmare (tranzactia Bucyrus, n.n.) a increderii pe care o avem in viitorul luminos al industriei miniere”. In mod similar, Ed Rapp, CFO, spunea: “Daca priviti aceste ultime trei achizitii (EMD, MWM si Bucyrus, n.n.) veti vedea ca ele se incadreaza perfect in modelul nostru de afaceri, abilitatea de a capitaliza de pe urma platformei globale de care dispunem in lume. Asa ca suntem cu adevarat entuziasmati de oportunitate. Este timpul acum sa o lasam mai moale (cu achizitiile, n.n.), sa mestecam si sa digeram, si sa producem rezultatele asteptate”.