VMS: vehicul multi-functional de la Hiarom
Hiarom Invest a realizat un model de vehicul multi-functional pentru Alstom, unul dintre cei mai importanti contractori din lume pe segmentul de constructii.
Utilajul realizat de Hiarom si prezentat de noi in acest numar poarta numele VMS 322C. "VMS" vine de la "Vehicle Multi-Service" si se refera la capacitatea acestui vehicul de a fi operat pe diverse terenuri, inclusiv in tuneluri. Hiarom a adaugat acest model in gama sa cand Alstom, unul dintre cei mai fideli clienti ai companiei, a inaintat o cerere de oferta pentru un astfel de utilaj acum circa 3 ani. Conceptul prezentat de echipa de proiectare Hiarom a fost aprobat, transformandu-se cateva luni dupa aceea intr-un prim exemplar, care a fost livrat in Bangkok, Thailanda. Anul trecut, un altul a fost comandat de Alstom, pentru a servi unui mega proiect de infrastructura care se desfasoara in prezent in Riad (Arabia Saudita), despre care am mai mentionat in revista noastra.
DE LA IDEE LA PRODUS
Drumul pana la realizarea unui utilaj "in viu" nu este intotdeauna unul foarte specific, asa cum ar parea la prima vedere. In acest caz, specificatiile initiale au fost relativ putine. Cristian Ionescu, Director de productie Hiarom, dezvolta: "Initial am avut o specificatie tehnica destul de mica, existau unele cerinte - lungimea si masa sinei, numarul de sine care trebuiau transportate, sarcina utila pe platforma, sarcina si raza de lucru a macaralei, precum si gabaritul de tunel. Dar nu am primit nici macar o lungime pentru utilaj."

Baza a fost insa creionata si de existenta unor (cateva) alte oferte de acest gen pe piata internationala. Astfel, pentru ca transportul in tunel nu permite intoarcerea, sunt necesare doua cabine identice de control. De asemenea, silueta trebuie sa fie destul de joasa. Directia este fie standard, pe puntea frontala sensului de deplasare, fie integrala sau "crab". Exista si un mod "rail", cand cele doua punti sunt aliniate iar comanda directiei este blocata, pentru circulatia pe calea ferata. In acest scop, rotile standard pot fi inlocuite cu unele de cale ferata, operatia fiind executata cu ajutorul propriilor stabilizatoare.
Macaraua este folosita pentru incarcarea/ descarcarea sinelor, precum si a tot ceea ce poate fi transportat pe platforma. Si aici vorbim atat de materiale sau echipamente diverse: accesorii de macara, unelte de mica mecanizare, carucioare de cale ferata, masini de taiat sau polizat sina, chiar si mini-utilaje, cum ar fi un compactor mic. De asemenea, structura superioara poate gazdui un numar de 18 sine, cu o lungime de pana la 25 m.
Macaraua aleasa provine de la Hiab, are o sarcina maxima de 14 tone, o raza de lucru maxima de 14,9 metri si poate fi operata prin telecomanda. Foarte important, una din cerinte implica posibilitatea deplierii acesteia in tunel, ceea ce a dus la simulari 3D realizate de inginerii Hiarom. Franarea se face atat hidrostatic, prin reducerea debitului catre hidro-motoare, cat si cu frane pe disc in baie de ulei pe fiecare roata. De asemenea, exista o a treia frana, cea de parcare, independenta, care poate fi folosita si ca frana de urgenta in cazul in care primele doua frane ar avea o problema. Distantele de franare sunt foarte scurte.
Alstom a dorit echipamentul pentru a fi folosit inclusiv pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce a implicat utilizarea unui motor Deutz care sa respecte normele de poluare Tier 4 Final. Acesta a fost furnizat de IMLmotoare, cu care a existat o colaborare foarte buna, fiind necesare reglaje complexe. In plus, Hiarom a mai colaborat cu Poclain pentru transmisia hidrostatica si cu laboratorul Aurocon pentru partea electrica. "Orice altceva a fost realizat la noi, de la proiectare la realizare" - Cristian Ionescu. Comparativ cu primul exemplar livrat, acesta a primit unele modificari destinate lucrului intr-un mediu mai cald (radiatoare marite, sistem de aer conditionat pentru tabloul electric etc.)
TRANSPORTUL IN AVANTAJUL HIAROM
Unul dintre cele mai importante avantaje ale utilajului Hiarom in raport cu concurenta este posibilitatea de a transporta intregul echipament in doua containere maritime standard. Caracteristica a fost luata din start in calcul, dupa cum ne explica Ionescu: "La prima licitatie eram in competitie cu o firma din Singapore, care a venit, ca si argument de vanzari, cu transportul mult mai ieftin al echipamentului. In timp ce ei ar fi livrat-o destul de usor, cu ajutorul unui trailer, noi ar fi trebui sa apelam la o solutie mult mai scumpa, dat fiind faptul ca lungimea totala de circa 17 metri este total agabaritica pentru transportul naval. Astfel, a trebuit sa ne gandim la ceva pentru a le combate oferta si aceasta a fost ideea - sa putem baga echipamentul in doua containere standard, foarte simplu de transportat oriunde in lume."
Designul modular presupune detasarea macaralei (patru puncte de prindere si cuple rapide), a celor doua cabine (4 suruburi, 7 furtune insemnate cromatic si 4 cuple electrice) si a structurii superioare. Fara acestea, platforma de baza se incadreaza in 12 metri si incape intr-un container, unde poate intra pe propriile roti (ulterior detasandu-se si a doua cabina). In cazul primului exemplar, incarcarea a durat doua zile, pentru ca securizarea in container implica atentie sporita. La descarcare insa, o echipa experimentata poate pune utilajul in functiune in cateva ore. |"Data trecuta, pana sa ajunga echipa de la noi pentru livrare, utilajul a fost deja montat, pentru ca instructiunile insotitoare au fost usor intelese de specialistii de acolo" a adaugat Ionescu.
sursa: masinisiutilaje.ro