New Holland – Peste 100 de ani in investitii in utilaje agricole

New Holland, liderul mondial în soluţii de echipamente agricole prietenoase cu mediul, prin tehnologia Ecoblue, prezent în România prin NHR AgroPartners, continuă politica transparentă în relaţia cu fermierii şi partenerii printr-o serie de invitaţii făcute acestora la principalele puncte de producţie ale utilajelor. În acest sens, compania ne-a propus în luna noiembrie a acestui an o vizită la fabrica de la Zedelgem, locul unde se produce combina anului 2012, CR9090.

Zedelgem – de la prima combină a lumii la cea mai performantă

Sediul central al concernului New Holland se află la Torino, în Italia, dar compania este prezentă în 170 de ţări, cu fabrici pe fiecare continent, de la Curitiba şi Sorocaba în Brazilia, la Harbin şi New Delhi în China respectiv India, până la Fargo, Grand Island şi, desigur, New Holland în SUA.

În Europa, principalele centre de producţie ale companiei sunt Coex în Franţa pentru combinele de recoltat struguri, Lecce în Italia (singurul loc în care se fabrică încărcătorul cu braţ telescopic), Basildon în Marea Britanie, unde se produc tractoare, Płock în Polonia, unde se realizează combine de dimensiuni mai mici şi prese pentru baloţi cilindirici, şi Zedelgem în Belgia, unde sunt fabricate combinele mari şi cele de recoltat furaje pentru siloz, dar şi presele de balotat mari („bigbaler“). Totodată, în cadrul fabricii din apropierea oraşului Bruges a fost realizată prima combină a lumii în 1906, de către Leon Clayes, iar în 2008 cea mai performantă de până acum, CR 9090.

Fabrica de la Zedelgem impresionează nu neapărat prin dimensiunile sale, cât mai ales prin calitatea sistemelor de producţie şi asamblare şi prin inovaţiile promovate de centrul de cercetare şi dezvoltare de-a lungul timpului precum: prima combină autopropulsată în 1952, separatorul rotativ în anii ’70 sau sistemele CropID şi ECOBraud în 2011. În cadrul uzinei lucrează aproximativ 2.000 de angajaţi, iar 98% din combinele şi presele produse sunt exportate, capacitatea acestora putând să depăşească 600 CP, după cum ne-au explicat reprezentanţii pentru România ai companiei, Monica Puiu şi Florin Neacşu (foto): „New Holland a fost prima companie care a introdus motorul Common Rail Diesel la tractoare şi combine. Common Rail Diesel înseamnă că injecţia se produce la o presiune foarte mare, atomizarea motorinei se face la un nivel extrem de ridicat, având astfel o ardere bună şi o poluare redusă. De asemenea, New Holland a fost prima care a recomandat folosirea biodieselului, pe care l-a şi susţinut prin garanţii şi consultanţă; prima care a realizat combina de furaje care e dotată şi cu headere pentru biomasă şi pentru recoltat salcie energetică şi, nu în ultimul rând, firma care a realizat tractorul cu hidrogen, cel care poate lucra într-o fermă total independentă din punct de vedere energetic.“

new_hol1_400

CR9090, combina care a intrat în Cartea recordurilor

Modelul CR9090, desemnat „Combina anului 2012“ în cadrul expoziţiei AgriTechnica de la Hanovra, deţine, în prezent, recordul la recoltat cereale păioase, reuşind ca în numai opt ore să recolteze 551,6 tone. În acest sens, l-am rugat pe Florin Neacşu, directorul NHR Agropartners, să ne prezinte caracteristicile tehnice care au permis realizarea acestei performanţe. „Combina CR9090 include o mulţime de inovaţii. Ea este dotată cu un motor care satisface ultimele norme de poluare, TIER 4A, ce foloseşte tehnologia EcoBlue, utilizată la toată gama de tractoare şi combine de peste 100 cai putere. Tehnologia EcoBlue este relativ simplă, foloseşte aer curat pentru funcţionarea motorului, iar tratarea noxelor se face după ieşirea din motor, prin injecţie de Adblue, o soluţie de uree în apă, în gazele de eşapament în funcţie de cantitatea de noxe, pe baza unui senzor, care comandă cât anume să se injecteze pentru reacţia optimă. Această soluţie tehnică oferă multiple avantaje: reduce emisia de noxe de 100 de ori faţă de un motor TIER0, creşte puterea motorului cu 10%, creşte cuplul la roţi, reduce consumul de combustibil cu 10% şi prin această soluţie se dublează, faţă de TIER3, intervalul de schimb de ulei, generând costuri de operare mult mai reduse.

De asemenea, combinele New Holland se remarcă printr-o serie de automatizări. De exemplu, viteza de deplasare a combinei se reglează automat în funcţie de cantitatea de material care intră în combină; dacă este o masă mare de material, combina îşi reduce un pic viteza ca să facă treieratul, iar dacă masa de material este mai redusă, se măreşte viteza. Turaţia ventilatorului, la rândul ei, se reglează automat în funcţie de pantă; dacă combina urcă panta, pentru ca seminţele să nu fie aruncate de pe site, turaţia ventilatorului scade. Mai trebuie menţionată şi productivitatea foarte bună a acestor combine. CR 9090 a reuşit să recolteze 551 de tone cu un consum de combustibil de circa 1 litru/tona boabe, iar calitatea boabelor este extraordinară, spărturile fiind sub 0,1%; practic, boabele sunt ca şi cum ar fi fost selectate“, a declarat Neacşu.

NHR Agropartners

În România, gama de combine CR9000, inclusiv CR9090, se comercializează prin intermediul reprezentanţei oficiale NHR Agropartners. De asemenea, importatorul român oferă fermierului posibilitatea de a alege din noile game de tractoare T6, T7 şi T8 dotate, la rândul lor, cu motoare TIER 4 EcoBlue, dar şi o gamă amplă de utilaje agricole. În ceea ce priveşte service-ul, compania are angajaţi peste 75 de ingineri şi tehnicieni instruiţi periodic în Franţa, Marea Britanie, Italia şi Belgia, în cadrul centrelor internaţionale ale producătorilor, care stau la dispoziţia clienţilor din ţara noastră.

Istoricul companiei

La baza formării actualei companii New Holland au stat patru pionieri în domeniul utilajelor, situaţi atât în Lumea Nouă, cât şi în Lumea Veche: Abram M. Zimmerman, Henry Ford, Leon Clayes şi Giovanni Agnelli. Compania îşi primeşte denumirea de la localitatea omonimă din Pennsylvania, SUA, unde, în 1895, Abram M. Zimmerman înfiinţează un atelier şi o fabrică de echipamente pentru agricultură. De partea cealaltă a Oceanului, în Belgia, la Zedelgem, mecanicul Leon Clayes a realizat primele maşini de recoltat şi a produs în 1906 prima combină. În America, în 1907, Henry Ford, deţinătorul companiei de automobile din Detroit, a început proiectarea primelor prototipuri de tractoare, urmând ca, din 1917, să producă primele tractoare din lume, seria Fordson F, denumite atunci „Automobile Plow“ („automobilul cu plug“). Mai târziu, în 1918, în Italia, producătorul de camioane şi auto­mobile Fiat lansează seria de tractoare 702 cu care câştigă concursul de arat de la Senils, Franţa. Ulterior, senatorul Giovanni Agnelli, fondatorul Fiat, s-a implicat în promovarea tractoarelor pentru agricultura italiană astfel încât, în anii ’40, compania italiană fabricase peste 9.000 de tractoare pentru piaţa locală şi internaţională. Cei patru producători de utilaje agricole aveau să se unească sub aceeaşi egidă de-a lungul timpului, începând din 1964 până în 1991, pentru a forma cel mai important trust co­mer­cial în domeniul producţiei de utilaje agricole din lume.

Astăzi, compania New Holland desfăşoară activităţi atât în domeniul construcţiilor, cât şi în cel agricol, făcând parte din divizia Fiat Industrial şi reprezentând a treia companie producătoare de utilaje industriale la nivel mondial după Caterpillar şi Volvo şi prima din sectorul agricol, cu o cifră de afaceri de 21,3 miliarde euro, conform reprezentantului companiei, Franz Murman. În cadrul Fiat Industrial se mai regăsesc şi firmele Case şi Steyr, producătoare de tractoare agricole şi industriale, dar şi fabricantul de maşini utilitare, Iveco.

Compania, în date şi cifre

New Holland Agricultură are o cifră de afaceri de 15,6 miliarde de euro şi este prezentă pe întreg mapamondul printr-o reţea de peste 3.000 de dealeri, producând trac­toare adaptate pentru toate tipurile de ferme, începând de la 20 CP la 670 CP. Compania deţine 68 de fabrici în care lucrează peste 62.000 de oameni şi 55 de centre de cercetare-dezvoltare, situate pe toate continentele.

Valorile promovate de compania New Holland sunt tradiţia în dezvoltarea celor mai viabile soluţii tehnice pentru fermieri, evidenţiată prin motoarele Fiat Powertrain, dotate cu SCR, cu transmisie uscată cu dublu ambreiaj (TCT) şi TwinAir, apropierea faţă de clienţi, sustenabilitatea şi inovaţia în fabricarea unor tractoare şi combine durabile, cu un randament înalt în condiţii de utilizare a unei cantităţi mai mici de combustibil pentru a limita emisiile poluante.

Astfel, încă din 2006, compania se remarcă prin poziţia de lider în domeniul utilizării energiei curate datorită dez­voltării carburanţilor din surse regenerabile (biodiesel) şi a sistemelor de reducere a emisiilor. De asemenea, peste 20 de game de tractoare şi 9 game de combine au fost dotate cu tehnologia TIER 4A, ce reduce semnificativ emisiile poluante şi creşte puterea motorului. Mai mult decât atât, „pentru producerea biomasei, am introdus un nou echipament la maşinile de recoltat furaje pentru a fi capabile să recolteze material lemnos, salcie sau masă vegetală necesară producerii biogazului“ – a mai declarat reprezentantul NH, Franz Murman.

sursa: agro-business.ro