Fermierii isi doresc tractoare tot mai puternice

Agricultura „subțire“ cu cheltuială se ține

Piaţa românească a utilajelor agricole a devenit foarte dinamică în ultimii ani, vânzările de tractoare și combine crescând de la an al an, chiar în condiţii de criză. Continua creștere a parcului de utilaje a fost posibilă și datorită programelor de finanţare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, cum ar fi Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole. Am vrut să aflăm, concret, pe teren, cum au beneficiat până acum fermierii români de Măsura 121 și dacă au de gând să mai apeleze la banii europeni pentru achiziţionarea de utilaje agricole.

Mai multe hectare, mai multe utilaje

Sergiu Brunel, fermier din Padina, judeţul Buzău, este absolvent de inginerie economică. Are o societate care exploatează aproximativ 1.000 ha de teren arabil, în arendă. Fermierul ne-a spus că a fost primul beneficiar din zonă pe Măsura 121… „Dacă în 2005 aveam în jur de 400 ha de teren, acum suprafața exploatată a ajuns la 1.000 ha. Și pot spune că tocmai dorința de a ne mări suprafața agricolă a stat la baza acestor investiții în utilaje. Noi avem o experiență destul de veche în accesarea fondurilor europene. Am început din 2005 și am continuat în 2006 cu accesarea de fonduri SAPARD. Atunci, cu banii primiți, care au fost în jur de 180.000 euro, am început reînnoirea parcului de utilaje agricole ale fermei. Prima achiziție a fost un tractor de 100 CP iar acum, în 2015, pot spune că aproape am terminat cu dotările în ceea ce privește utilajele. Am mai dori totuși ca la anul să mai accesăm fonduri europene tot pentru achiziția unui tractor de o capacitate mai mare, 370-400 CP. Iar de aceste tractoare chiar este nevoie în munca la fermă“, explică fermierul. Și parcă făcând un inventar, Sergiu Brunel ne-a arătat toate utilajele din ferma sa. Este vorba de două tractoare de 100 CP, model John Deere 6330, și de alte două tot John Deere, dar de 155 CP tip 6930. În privința combinelor am putut vedea o combină John Deer F 660 i și una Claas 240. „Mai avem și alte semănători, combinatoare, pluguri, discuri. Mai nou, am achiziționat și un încărcător cu braț telescopic, un tăvălug pentru pregătirea terenului. Cu alte cuvinte, avem cam tot ce este nevoie pentru o fermă de această mărime dar, ca echiparea să fie completă și munca mai bine optimizată, am avea nevoie, așa cum am spus, și de acel tractor de putere mare“, ne-a declarat Sergiu Brunel.

john_deere_400

Următorul pas, agricultura „superficială“

Odată cu răspândirea conceptului agriculturii durabile, au fost promovate și tehnologiile care presupun intervenția minimă asupra solului. Practic, renunțarea la arat, discuit și celelalte lucrări de pregătire a patului germinativ. Sistemul minim de lucrări ale solului, cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea de „minimum tillage“, presupune renunțarea în tehnologia unei culturi la arătură și la o parte din lucrările solului. În acest sens, Sergiu Brunel ni s-a confesat că acum are de gând să treacă la „nivelul următor“ în ceea ce privește modelul de agricultură practicată. „Vrem să începem să trecem, încet-încet, la o nouă tehnologie bazată pe conceptul «minimum tillage», exact ca în fermele moderne din Occident. Este vorba de lucrarea tere­nului cu resurse minime sau «fără arătură» sau de așa-numita «agricultură superficială». Noi încă lucrăm după metodele clasice cu disc, combinator și semănat. Dar vom încerca să facem tranziția la această tehnologie fără arătură, pentru că încercăm să reducem din costuri. Tocmai de aceea, următorul utilaj pe care dorim să-l achiziționăm este un tractor John Deer de 370 CP – 8370 R, la un preț de 207.000 euro“, spune Brunel. „Marele nostru atu ca fermă este că avem spațiu de depozitare, iar producția de grâu – aproape 2.000 tone, am stocat-o în întregime. Activitatea aici nu ar fi fost posibilă fără utilajele speciale cum ar fi încărcătorul cu braț telescopic. Depozitarea ne-a permis să obținem un preț maxim la grâu fiindcă l-am vândut în decembrie. De aceea sperăm ca anul acesta să sporim capacitatea de stocare cu încă 2.000 de tone“, conchide Sergiu Brunel.

„O frumusețe de tractor“

George Basturea, absolvent de finanțe-bănci, are o fermă tot în comuna Padina. Este ultimul beneficiar din zonă al Măsurii 121 de modernizare a exploatației. „Am cumpărat o frumusețe de tractor Valtra model Merlo de 57.500 de euro. Principala lui utilizare va fi încărcarea cerealelor în camioane, dar și strângerea cerealelor în magazie. Banii nu i-am obținut prea greu, a trebuit doar să avem răbdare deoarece este cunoscut că un dosar din acesta de accesare de fonduri consumă ceva timp, dar și nervi. Acesta este al cincilea proiect pe care l-am accesat. Primul a fost pe SAPARD, cu ajutorul căruia am cumpărat o combină, apoi am achiziționat un tractor pe FADR iar acesta, ultimul, este al doilea proiect pe care îl luăm prin GAL“, ne spune George Basturea. Ce utilaje se află în inventarul fermierului din Padina? „Ca utilaje de exploatare agricolă, acum am ajuns să avem două combine, două tractoare de capacități mai mari, trei de capacități mai mici. La acestea se adaugă semănători, pluguri, mașini de erbicidat. Avem cam tot ce este nevoie într-o fermă de această mărime.“ Concret, printre altele, George Basturea deține un tractor Valtra de 170 CP, un John Deer de 150 CP, dar și un alt tractor John Deer 100 CP. „Pot să spun că am strâns toate aceste utilaje agricole deoarece exploatația a crescut continuu din 1999, când a fost înființată ferma, până acum, când avem în arendă 970 ha. De asemenea, am construit și silozuri pentru depozitarea recoltei, pentru a obține un preț mai bun, în comparație cu situația când vinzi producția la recoltare.“ Dar, ca și colegul său de comună, și Basturea vrea să schimbe radical modul de lucru în fermă. „Și noi vrem să schimbăm tehnologia la cea cu resurse minime, fără arătură, pentru că și costurile sunt mult mai mici. De aceea sperăm ca prin noul PNDR să obținem finanțări pentru a achiziționa un tractor John Deere de 400 CP.“

sursa: agro-business.ro