Agricultura inteligenta: Dronele agricole transforma agricultura traditionala

   Dronele  agricole fac rapid trecerea de la sistemul militar la agricultura, in vederea acordarii sprijinului necesar fermierilor in supravegherea culturilor intinse, revolutie care contribuie la economisirea unor sume impresionante, precum și la revolutionarea agriculturii traditionale spre agricultura inteligenta.

   În timp ce o mare parte a oamenilor își concentrează atenția la utilizarea recentă a dronelor în domeniul comerțului electronic, conform declarațiilor recente făcute de  retailerul online Amazon care dorește implementarea livrării produselor comandate prin intermediul dornelor comerciale, o mare parte din dronele viitorului se preconizează că vor intra în posesia agricultorilor, urmând să domine spațiul de deasupra terenurilor agricole.

   Popularitatea tot mai mare a dronelor agricole are ca și cauză creșterea gradului de tehnologizare a agriculturii, extinderea culturilor, precum și comasarea terenurilor la care se va ajunge în viitorul apropiat, agricultura traditionala lăsând locul agriculturii inteligente a viitorului.

   Drone agricole: cerinta de baza pentru o agricultura inteligenta

drone agricole   Asociația Unmanned Vehicle Systems International, care reprezintă producătorii și utilizatorii de drone și alte echipamente robotizate, prezice faptul că, în cele din urmă, 80% din piața comercială de drone va fi destinată pentru utilizarea în domeniul agricol.

  În acest context, folosirea dronelor comerciale în Statele Unite ale Americii se estimează că va duce la apariția a mai mult de 100.000 de locuri de muncă și la un venit de aproape o jumătate de miliard de dolari, rezultat ca venit din impozitele generate până în 2025, un mare aport la această sumă rezultând din folosirea dronelor în agricultură.

  În statul Iowa, cel mai mare cultivator de porumb și cel de al doilea cultivator de soia din SUA, s-ar putea înregistra o creștere de 1.200 de noi locuri de muncă și aport de 950 milioane dolari în următorii zece ani prin folosirea dronelor în agricultura.

  Dronele în agricultura: aplicații nelimitate pentru eficientizarea și modernizarea agriculturii

 „Aplicațiile dronelor în agricultură sunt nelimitate, chiar în aceste timpuri”, a declarat Kevin Price, fost profesor la Kansas State care a părăsit Universitatea pentru a se alătura companiei RoboFlight din Denver, care vinde drone agricole și, totodată, analizează datele colectate de acestea cu privire la culturile de porumb, soia, precum și alte culturi de câmp.

  Kevin Price arată că,  prin intermediul dronelor agricole,  cultivatorii „vor putea vedea evoluția culturilor și vor fi în măsură să monitorizeze culturile agricole pe care le dețin în moduri în care nu era posibil până la introducerea acestor drone. În următorii 10 ani, aproape fiecare fermă va fi dotată cu o dronă agricolă, care va sprijini esențial cultivatorii”.

 Astăzi, sateliții, avioanele cu echipaj uman, precum și observarea directă reprezintă principalele modalități ale agricultorilor pentru monitorizarea culturilor deținute. Aceste metode, de multe ori, pot fi mari consumatoare de timp sau se pot dovedi metode incomplete în ceea ce privește colectarea datelor care pot necesita perioade lungi de timp pentru procesare și analiză.

 Prin urmare, poate fi dificil sau chiar imposibil pentru un agricultor să reacționeze la apariția unei probleme în cultura pe care o deține, cum ar fi cazul unui focar de dăunători, înainte de a fi prea târziu și întreaga cultură să fie compromisă sau costurile pentru intervenție să fie prea mari.

 Dronele, care au costuri ce variază între 2.000 dolari până la aproximativ 160.000 dolari pentru un dispozitiv de tip militar, sunt echipate cu camere cu infraroșu, senzori și alte tehnologii controlate de un pilot situat pe teren.

  Cheltuiala privind achiziționarea unei drone agricole poate fi mare la prima vedere, dar susținătorii tehnologiei spun datelor pe care le colectează – de la identificarea problemelor privind diferitele insecte în culturile agricole, lipsa de apă în sol, evaluarea randamentului culturilor sau depistarea unor dăunători  pot aduce beneficii mult mai mari, raportate la perioade mai mari de timp,  în ceea ce reprezintă recuperarea investițiilor făcute de agricultori.

  Totodată, agricultorii pot utiliza dronele agricole pentru a adapta utilizarea inteligentă a pesticidelor, erbicidelor, îngrășămintelor folosind aplicațiile tehnologice în vederea asigurării necesarului pentru cultura agricolă , în toate etapele de dezvoltare, asigurând cu precizie aportul de substanțe nutritive, precum și necesarul de protecție al culturii, economisind banii cultivatorilor prin reducerea risipei.

  Brent Johnson, cultivator de porumb și soia în Calhoun County, în centrul statului Iowa, a achiziționat o dronă în 2013 pentru suma de 30.000 dolari, care este deja plătită din banii proveniți din economiile aduse de utilizarea dronei agricole în implementarea unei agriculturi inteligente pentru exploatarea celor 350 de hectare pe care le deține.

  Brent Johnson spune că, folosind o dronă agricolă, acoperă aproximativ 3,5 hectare pe oră, cea ce îi permite să adune informații prețioase în studierea randamentului culturilor, a modului în care sunt afectate de modificările climatice, precum și în ceea ce reprezintă identificarea vulnerabilităților culturilor de porumb, informații care vor fi folosite ulterior pentru planificarea culturilor viitoare, atunci când va decide ce tip de culturi va utiliza pe suprafețele pe care le exploatează.

  „Sunt mereu în căutarea unor avantaje,  a datelor care ne lipsesc pentru a face lucrurile mai bine”, a spus Johnson, care detine, de asemenea, o companie care studiază modul de implementare a unei agriculturi de precizie – agricultură inteligentă.

  Solutiile pentru o agricultura inteligenta – agricultura viitorului

drone agricole

  Agricultorii au de ales soluția aplicată de Brent Johnson,  respectiv achiziționarea propriilor drone agricole sau să apeleze la serviciile companiilor care oferă servicii de consultanță, specializate în această piață de nișă. Un motiv major în ceea ce privește angajarea companiilor de consultanță în locul achiziționării dronelor de către fermieri îl reprezintă și faptul că astfel se scurtează timpul necesar pentru obținerea avizelor  în vederea operării acestor drone, alături de complexitatea privind manevrabilitatea privind coordonarea zborului, fapt care poate duce la creșterea costurilor.

  Compania RoboFlight, care deține o divizie  care colectează date necesare pentru agricultori privind topografia terenului, este orientată pe creșterea vânzărilor pe segmentul dronelor în aceeași măsură în care General Motors lucrează cu dealerii săi pentru promovarea mașinilor. În acest sens, compania RoboFlight a încheiat parteneriate cu dealerii John Deere, parteneriate care acoperă aproape o treime din Statele Unite, prin care promovează dronele agricole chiar lângă tractoarele și combinele afișate în showroom-urile John Deere.

  Phil Ellerbroek, director de vânzări la RoboFlight, a refuzat să dea publicității date privind vânzările de drone agricole din 2014, dar a declarat că firma se menține pe trendul care să permită raportări privind „triplarea cifrei de afaceri atât în ceea ce privește vânzările de hardware cât și vânzările de drone”. De asemenea, compania a înregistrat o cerere puternică de la fermierii din alte țări care doresc drone RoboFlight.

  Cum se poate face profit din suprafețe mici de teren

  Dronele agricole vor avea un impact semnificativ și de lungă durată în agricultura viitorului, care au nevoie să fie modernizate cu dispozitive suplimentare pentru a colecta mai multe informații, cum ar fi senzori termici pentru a identifica semnele precoce de stres la plante, care pot fi ulterior rulate, analizate și utilizate de către agricultori.

  Producerea dronelor în România

drona agricola

  La acest moment, singura fabrică din România care produce motoare pentru drone agricole funcționează la Buzău și are 42 de angajaţi, fiind realizată cu fonduri europene.

 Fabrica a fost deschisă de Gheorghe Obreja, de profesie inginer. El s-a angajat prima dată strungar la fabrica de rulmenți din Bârlad, la doar 18 ani, apoi a urmat studiile universitare. În 1997 a părăsit sistemul de stat și și-a îndreptat atenția către antreprenoriat.

  În primul an de activitate a reușit să facă export cu produsele sale către Germania. La vremea aceea producea fânare pentru cai. Acum, Gheorghe Obreja conduce singura firmă din România care produce motoare care sunt folosite în industria aerospațială. Fabrica este dotată cu aparatură de ultimă generație, achiziționată cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de 340.000 de lei.

  Beneficiile utilizării dronelor în agricultura

  Utilizarea dronelor in agricultura pentru supravegherea culturilor poate influența major productivitatea culturilor agricole și minimizarea costurilor de monitorizare a culturilor prin alte tehnologii.

  Printre beneficiile utilizării dronelor în agricultură pot fi enumerate:

  • creșterea randamentului culturilor agricole;
  • limitarea pierderilor prin identificarea problemelor apărute în culturile agricole în timp util;
  • economisirea timpului;
  • monitorizarea întregii culturi;
  • maximizarea randamentului privind realizarea investițiilor viitoare;
  • accesul la informațiile de care aveți nevoie în timp util pentru intervenție rapidă;
  • ușurința utilizării acestei tehnologii;
  • cartografierea integrata a terenurilor agricole;
  • stabilirea cu exactitate a hotarelor culturilor;
  • recepționarea imediată a informațiilor legate de starea de sănătate a culturilor prin intermediul funcțiilor dezvoltate de drone agricole;
  • mecanismele de siguranță în exploatarea dronelor impun revenirea întotdeauna la locația originală de decolare.

  

   sursa: stiriagricole.ro